Blog

VÝLET KOLEM HNĚVKOVICKÉ PŘEHRADY

Když jsem se dozvěděl, že má drahá polovička musí v sobotu pracovně do Českých Budějovic, neváhal jsem a přihlásil jsem se jako spolujezdec a podpora. V ČB jsem žil tři roky a něco tam zažil. Dumal jsem, jestli mám obvolat své známé a sejít se s nimi na kávě a čaji, nebo jestli nevyužít krásného počasí a jet se projet na koloběžce. Zvolil jsem variantu b). A nelitoval jsem.

Vy, co neznáte Budějovicko, tak se vydáte po hlavní cyklostezce podél Vltavy (po proudu řeky) směr Hluboká nad Vltavou. Máte dvě možnosti (levý a pravý břeh). Levý je plný kočárků, inlinistů, ale cesta nějak příjemnější, pravý břeh je prázdný....zvolil jsem levý, neboť jsem na něm žil a chtěl jsem vidět, kolik se zde změnilo. Z centra Budějovic to máte přes České Vrbné a Bavorovice na Hlubokou nějakých 10km - totální rovina. Takže trošku nuda.

Na Hluboké to začíná. Pokračujete podél levého břehu a hned za městem vás přivíta první "stojka" - krátký ale prudký kopeček s delším ale mírným "ocasem". Zde se zahřejete. Nějak jsem za ty roky zapomněl, že se jedná o stojku a pořádně jsem se zadýchal. Následuje krásný bezpečný sjezd k hladině řeky a nádherná cyklostezka lemující údolí. Zde jsem fotil a předjel mě starší pár na horských elektrokolech....to mi nedalo a měl jsem o zábavu postaráno...jal jsem se za nimi trochu svést...avšak následující krátké ale prudké výjezdy a technické sjezdy ukázaly, že koloběžka je prostě lepší :-).

Po  výjezdu kopečka kolem Karlova Hrádku jsem si užil nádherný sjezd do Purkarce a v místní hospůdce U Pelikána jsem si dal lehký oběd, kávičku a dezert. Oběd opravdu lehký, pač jsem si pamatoval, že mě čeká kopeček u Litoradlic a hlavně výjezd od Hněvkovické přehrady...Udělal jsem dobře. Z Litoradlic jsem opustil cyklostezku (od Purkarce jedete po nefrekventované silnici), neb jsem chtěl vidět místní dominantu Jadernou elektrárnu Temelín. Tat ostavba mě fascinuje - obří betonové monstrum v překrásné krajině. Díky němu však vznikla zmiňovaná Hněvkovická přehrada. Od elektrárny vede na hráz přehrady parádní sjezd, kde to vytočíte na krásných 70-80 km/h. Já se ale kochal....

Ten kopec jsem si pamatoval. Vždycky bolel. Ale tentokrát jsem si říkal, že ho pojedu na zkušenosti. Chyba. V cyklistice, atletice, veslování, koloběhu můžete mít zkušeností habakuk, ale když nemáte natrénováno, nejste v kondici, tak ty kopce vám neodpustí vůbec nic. A to se přesně stalo mně. Ten kopec bolel, ve stehnech pálilo, ale nový asfalt (před sedmi lety tam byl velice rozbitý povrch) mi pomohl a já s hekotem vykoníčkoval až k Počeradům a jejich muzeu veteránů.

Odtud až po Poněšice projíždíte nádhernými alejemi, lesem...prostě paráda. Jen tam nenaleznete žádnou rovinu - jen kopec nahoru nebo dolů. Ale to je nádhera. A od Poněšic jedete pouze lesem, podél hlubocké obory a opět nahoru a dolů - krásné rychlé sjezdy, které vás vyvezou do protikopce....a najednou vás to vyplivne na Hluboké.

A z Hluboké? Můžete jet opět po fádní cyklostezce podél řeky zpět do ČB. Já měl ale trochu času a foukal protivítr. A než se trápit nudně po rovině v protivětru, zkusil jsem si dát ještě jeden kopečen - Hosín. Kopec na ČB s kostelíkem. Kopec, který jsem měl vždy jako testovací a téměř vždy mi řekl, na čem jsem. Častokrát jsem zde slézal ze stupátka potupně svůj stroj vedl...opět to tak vypadalo i v sobotu. Kopeček tahá za nohy hned v Hluboké, podjezd pod železnicí a zase kopeček....pravotočivá zatáčka a dlouhá rovina do kopce....dal jsem to! Vyjel a podél letiště se dostal na hlavní silnici. Ta už úplně hlavní není, a tak jsem si zaslouženě užil sjezd přes Borek a kolem pivovaru do centra.

Tento okruh mě nezklamal. Krásných 72km a 970 nastoupaných výškových metrů. Vřele doporučuji na celodenní výlet, když nikam nespěcháte. A pokud budete spěchat, tak si určitě vemte jídlo a pití. Jedině v Purkarci a na Hluboké potkáte občerstvení. A někdy v Kostelci...

 

Trhněte si nohou!

Pan Liška

 

Podél hladiny Hněvkovické přehrady vede překrásná stezka VÝLET KOLEM HNĚVKOVICKÉ PŘEHRADY Kolem Litoradlic jsem potkal několik stád ovcí, ale mě fascinuje spíš to betonové monstrum za mě JE Temelín :-) VÝLET KOLEM HNĚVKOVICKÉ PŘEHRADY Hráz Hněvkovické přehrady Ty aleje na pravém břehu - Pořežany, Kostelec, Poněšice