Blog

BOTY NA KOLOBĚŽKU

Nebaví mě psát o něčem, čemu nerozumím nebo o tom, co nemám vyzkoušené. Tématu bot nerozumím, ale na koloběžce začínám svou 18.sezonu a několik desítek tisíc kilometrů jsem na ní najezdil a produpal mnoho párů bot. Takže to mám aspoň vyzkoušené na sobě. Jestli chcete testovat, co Vaše tělo, nohy vydrží, testujte si, mně však vyhovují běžecké boty na asfalt.

Možná to je tím, že jsem dříve běhal závodně. Ale když se podívám na všechny závodníky, vidím právě běžecké boty. Pohodlné, měkké. A proč na asfalt? Protože mají nízkou podrážku a mají lehké odpružení, takže si nezničíte nohy. Mnoho lidí řeší výšku nášlapu (vrchní část stupátka k zemi) - čím vyšší, tím namáhavější to pak při jízdě je. A zároveň pak mnoho lidí má nízko nášlap, ale nosí boty s vysokou podrážkou...zbytečně.

Nedávno jsem se šel podívat do Outlet Areny v Praze - Štěrboholích a objevil tam boty NIKE a jejich model FLEX. Sám ho mám přes dva roky. Koupil jsem si je jako náhradní obuv při zdolávání stého ročníku Giro d'Italia, kdy nás ve třech týdnech čekalo 3600km na koloběžce. Nakonec jsem v nich objel více jak 2/3 trasy a stále je na koloběžku obouvám. Ano, nechal jsem si je podlepit protiskluzovou gumou, a i když jejich podrážka k lepení není nejvhodnější, mně boty slouží skvěle dodnes.

Co mě ale nejvíce dostalo při nedávné návštěvy onoho obchoďáku, byla cena bot. Seženete je již od 1000,-. A to je cena, o které nemá cenu špekulovat a rovnou si je koupit.

Dále rád jezdím ve starých atletických tretrách na střední tratě, opět podlepené protiskluzovou gumou. Ty gumy se vyrábí ve dvou tloušťkách a na tretry se hodí ta širší 4mm. Na běžecké boty postačí 2mm. V tretrách jste rychlejší, ale po ujetí více jak 100km v nich bolí nohy, takže pohodlnější jsou běžecké. A proč tretry na střední tratě? Tyto boty mají totiž podlážku i pod patou, takže se v nich dá i chodit. Koupíte-li si tretry sprinterské, tak nikam nedojdete :-).

 

A v čem jezdíte Vy?

Pan Liška

 

 

Podlepené atletické tretry 4mm protiskluzovou gumou NIKE FLEx - můj oblíbený model bot na koloběžku Podrážka není ideální pro podlepení protiskluzovou gumou, ale tam 2mm gumu mám a nedám na tyto boty dopustit