Blog

Staré Město - Praděd a zpět

Poslední dva týdny pana Lišky byly ve znamení práce na štaflích nebo jako divadelní rádce a divák. Našel pouze jeden den pro své oblíbené přibližovalo – koloběžku Kickbike RaceMAX. Koloběžku složil do svého nového speciálního koloběžkového vaku a vyrazil za kamarádem a pořadatelem koloběžkových závodů Pavlem Legátem do Moravské Třebové resp. do Starého města ( původního sídla Moravské Třebové ). K nim se přidal další „blázen“ a místní rodák Lojza „Gumičkář“ Onderka. A tyto dva místní nenapadlo nic menšího než "menší" výlet na Praděd a zpět. Jak jinak než na koloběžce.


Páteční večerní přípravy koloběžek zabraly téměř hodinu a půl – přitom se pouze kontrolovaly duše a pláště, seřízení brzd, ukotvení brašniček. Dále výběr vhodného oblečení ( neboť tři dny předtím na Pradědu prý sněžilo ) a vhodné stravy ( oblíbené gely a müsli tyčinky ). Letmý pohled na mapu, kudy kam pojedeme a šlo se spát.
Výjezd byl naplánován již na 6h, takže budíček v 5.20 byl docela bolestivý. K překvapení všech došlo jen k lehkému zpoždění a trojice borců se tak za povzbuzování rodiny Legátovic odrazila přesně v 6:15 od domu. Ze Starého města se vydali po trase jarních závodů Rollo ligy na Třebařov, Krasíkov do Zábřehu na Moravě – velkou část cesty kopírovali železniční trať, kterou lemuje nová cyklostezka – cesta stále lehce klesala a nad údolím se jemně vznášela jemná mlha s vycházejícím sluncem. V Zábřehu je čekala první zastávka na místní benzince, kde doplnili vodu. Pan Liška si nutně potřeboval dohustiti zadní plášť, neboť pouhé 4BARy nebyly na jeho váhu ideální a zbytečně tak plýtval silami – bohužel silniční ventilek duše zadního kolečka jaksi s autopumpou neštimuje…a tak se pokračovalo dále na Leštinu, Brníčko až do Libiny.
Libina – zastávka číslo 2 a v místním krámku pan Liška konečně, po 45km cesty, doplňuje zadní plášť na minimálních 6BARů – neskutečný rozdíl. Opět rychlé občerstvení a vzhůru do kopců. Zde se ovšem ukázalo, že večerní letmý pohled do map, byl opravdu pouze letmý a místo do kopců mířili borci směrem zcela opačným…brzy si však svého omylu uvědomili a lehké zajetí cca 10km se dokonce ukázalo jako správným – místo těžkého 9km dlouhého stoupání s rozbitým povrchem a všudypřítomným štěrkem stoupali jemně podél říčky Oslavy do Rýmařova po hlavní silnici č.449.

Na rýmařovském náměstí opět lehké doplnění energie a sil a hurá dále na Malou Morávku, za ní se sklon silnice začíná nenápadně ale jistě stupňovat a pánové Lojza s Pavlem panu Liškovi ujíždí. Parkoviště u Hvězdy, 6km od Ovčáren – 8,5km od vrcholu Pradědu se trojice domlouvá na podmínkách „výdupu“. Pan Liška od začátku ztrácí a jede si své tempo, které kvůli nastávajícím lýtkovým křečím přechází do svižné chůze – vydupat se to prostě se začínajícími křečemi nedá. Na vrcholu ztrácí 20min. na oba machry, kteří si výšlap zpestřovali předjížděním cyklistů, jejichž nevěřícné tváře tak povzbuzovaly a dodávaly dalších sil oběma koloběžkářům v tomto jejich počínání.

Podle domácích odhadů měla být cesta ze Starého města na vrchol Pradědu dlouhá 90km. Po menší zajížďce to bylo krásných 105km.
Restaurace Praděd, dobrý oběd, pořádné dooblečení, neb počasí je opravdu podzimní, a hurá dolů. Mezitím si borci prohlédli místní půjčovnu koloběžek. Bohužel půjčované koloběžky, ale především pak cena za jejich půjčení (170,- za 2.5km dlouhý sjezd ) turisty příliš netáhne ( soudě podle potkaných koloběžkářů turistů-sjezdařů ). Pro srovnání -  z Kletě u Č.Krumlova dolů do Krumlova zaplatíte 180,-, cest je několik, nejkratší má asi 7km a svezete se na Kickbike CrossMAX nebo Kickbike Freeride. To na Pradědu za půjčení koloběžky WOOX  trošku víc než přestřelili…

Cesta zpět tedy začíná fantastickým sjezdem….bohužel Gumičkář Onderka nadšen tímto zvýšením průměrně rychlosti ( pan Liška ho stále upozorňoval, že je lepší jet kolem 16-18km/h při takto dlouhé štrece, než jet průměrně přes 21km/h, na což je prý Lojza zvyklý. Zároveń však dodal, že nejdelším letošním výletem bylo nějakých 60km.) začal tahat na rovině tempo a pan Liška málem viděl svůj oběd podruhé…naštěstí se vše urovnalo ( žaludek pana Lišky i tempo obou místních rodáků ) a od Rýmařova se pokračovalo cestou ( na Horní město ), kterou se mělo jet již směrem k Pradědu. Zde se všichni shodli, že ta 1O-15km zajížďka byla vlastně jen a jen dobře, neboť by se v těchto místech asi určitě trápili…Trojice koloběžkářů pak nasadila stíhací tempo, neboť pan Liška potřeboval stihnout poslední spoj do Brna…zde zafungoval telemost s rodinou Legátovic, která ochotně přijela do Zábřehu na Moravě. Zde ukončil své cesty pan Liška s výsledkem 185km v nohách. Pan Gumičkář a Pavel si ještě odlehčili své koloběžky a vyrazili směr Staré město. U nich se ručička tachometru zastavila na 211km.

Hodinky pana Lišky bohužel mají omezenou životnost baterie, takže Vám přináší pouze část zaznamenané cesty:

http://connect.garmin.com/activity/227066271

 

Popis cesty podle tachometru Lojzy Onderky:

Koloběžkou na Praděd  15.9.2012
Staré Město u Moravské Třebové - PRADĚD - Staré Město u Moravské Třebové (103 km)
účastníci : Vašek Liška, Pavel Legát, Lojza Onderka

Staré Město u Moravské Třebové - PRADĚD (110 km)
- oběd -
Praděd - Staré Město u Moravské Třebové (103 km), Vašek v Zábřehu přestoupil z koloběžkářského vláčku na rychlík do Brna, v součtu tak dal 184 km
celkem: 213 km v čistém čase 11 hod. 28 min., s přestávkami 14 hod. 20 min.
start : v 6 hod. 1 min. Staré Město u Moravské Třebové
cíl : ve 20 hod. 30 min.
počasí : pod mrakem, ráno a na Pradědu 8 °C, po většinu trasy 14 až 17 °C, suchá vozovka
průměrná rychlost čistá : 18,58 km/hod
průměrná rychlost celková : 14,86 km/hod


Popis trasy Staré Město u Moravské Třebové - PRADĚD (110 km) :
-Staré Město u Moravské Třebové (Legátovi) 410 m n.m
-Třebařov
-Krasíkov (315)
-Hoštejn (cyklostezka)
-Nemile
-Zábřeh na Moravě (kulaťák)
-Lesnice
-Hrabišín (370)
-Libina (446)
-Šumvald
-Nová Dědina (otočka neb jsme se odklonili od trasy o 180°)
-zpět , odbočka Horní Sukulom
-Dlouhá Loučka
-Ondřejov (449)
-Rýmařov (445)
-Malá Morávka
-Praděd  (1491 m n.m.)

Popis trasy Praděd - Staré Město u Moravské Třebové (103 km)
-Praděd (1491 m n.m.)
-Dolní Moravice
-Malé Šťáhle
-Rýmařov (11)
-Horní Město (370)
-Tvrdkov (sjezd 8 km rozbitá silnice)
-Libina
-Hrabišín
-Lesnice
-Zábřeh na Moravě (cyklostezka)
-Nemile
-Hoštejn
-Krasíkov (315)
-Třebařov
-Staré Město u Moravské Třebové (Legátovi) 410 m n.m

Staré Město – Zábřeh (kruh.objezd):          Délka: 30 km,     Stoupání: 662 m,     Klesání: 800 m
Zábřeh – Karlova Studánka:             Délka: 74 km,     Stoupání: 1419 m,     Klesání: 829 m
Karlova Studánka – Praděd:             Délka: 9,2 km,     Stoupání: 648 m,     Klesání: 26 m
Praděd - Karlova Studánka:            Délka: 9,2 km,     Stoupání: 26 m,     Klesání: 648 m
Karlova Studánka – Zábřeh:            Délka: 64 km,     Stoupání: 677 m,     Klesání: 1258 m
Zábřeh (koupaliště) - Staré Město:          Délka: 25 km,     Stoupání: 692 m,     Klesání: 563 m
CELKEM:                    Délka: 211 km,     Stoupání: 4124 m,     Klesání: 4124 m














Špička vysílače na Pradědu ( 1491m ) sahá do větší výšky než je samotná Sněžka ( 1602m ) a činí tak z něj nejvyšší bod ČR V Dlouhé Loučce neodolal Lojza "Gumičkář" Onderka a necha se zvěčnit s místními dřevěnými medvědy Rýmařovské náměstí Lojza tamtéž...doplňuje energii, třeba nealkoholickým pivem stáel tamtéž... Pan Liška s akcemi v místní prodejně Na vrcholu...Lojza Onderka a Pavel Legát Kousek za Rýmařovem, cestou na Horní město...pánové Liška a Onderka Pánové Liška a Legát u mapy v Dlouhé Loučce Staré Město - Praděd a zpět Staré Město - Praděd a zpět Staré Město - Praděd a zpět