Blog

Otevírání turistické sezony v Táboře 8.5.2010

 

Třebaže počasí úplně nepřeje, pokračujeme v testování modelů koloběžek a svých vlastních možností. V sobotu 8.5. se v Táboře otvírala turistická sezona, kde samozřejmě nemohl chybět pan Liška. Z Českých Budějovic ho následoval ještě inspicient Jihočeského divadla a cyklistický nadšenec Honza Saska.

Hned v Budějovicích na nádraží jsme dostali stopku, když jsme si zapomněli zakoupit povinnou rezervaci na kolo do vlaku, což obnáší zakoupit si ji dvě hodiny před odjezdem za 15,-, jinak zaplatíte na místě 100,-, plus 30,- za kolo ). I s rezervací, ale těch 30,- za kus zaplatíte.

Plánujete-li cestu vlakem s kolem na destinaci Praha – ČB, musíte zakoupit povinnou rezervaci, jinak zaplatí takovouto částku. My jsme raději počkali na osobní vlak, kde jsme si připlatili 25,- za kus.

V Táboře na nás čekal pan Mefisto, tentokrát na kole, a zamířili jsme úprkem na Žižkovo náměstí, kde jsme si v infocentru vyzvedli mapky a instrukce a vyrazili na jeden ze čtyř okruhů kolem Tábora. Registrace cyklistů probíhala od 9h do 10h. My přijeli samozřejmě se zpožděním ,tak nám nezbývalo nic jiného, než cyklisty předjíždět v průběhu jízdy.

Pan Liška si vzal do parády testovací Sportmax. s hliníkovým rámem, ale trekovými koly, což na asfaltové silnici nevadí, ale po ujetí větší porce kilometrů je to znát na únavě nohou.

Organizátoři připravili čtyři okruhy podle zdatnosti účastníků a pan Liška jako správný ultimák zvolil nejdelší možnou variantu čítající 61km ( po příjezdu na náměstí v Táboře nám tachometr ukazoval 73km ). Chvílemi foukal protivítr, avšak testování to nevadilo a za pomoci Honzy, který ujel na kolobce 15km, jsme to zvládli s průměrnou rychlostí 20,5km/h.

Výlet jsme zakončili nealkoholickým pivem na náměstí na zahrádce. Ke krátkému odpočinku nám vyhrávala místní kapela, tančily mažoretky a vřískaly děti na přenosné trampolíně. Cestě zpátky nám už nic nekomplikovalo, neboť jsme si povinnou rezervaci zakoupili.

 

PS: Pan Liška ale cestuje vlakem s koloběžkou Sportmax.normálně bez vychytávky jménem povinná rezervace – koloběžku rychle rozloží na rám a kola a položí nad svou hlavu v kupé. Přitom si sedá zády ve směru jízdy, aby při náhlém prudkém zabrždění koloběžka nespadla. Což se ještě nikdy nestalo. Úplně nejlepší je ale si koloběžku uložit do speciální koloběžkové tašky nebo uložit do prostoru k tomu doporučenému ( povinná rezervace se vztahuje prý na kola, nikoli na koloběžky – to mi potvrdila mladá průvodčí, ale sám jsem to ještě v přepravním řádu nečetl.

 

Otevírání turistické sezony v Táboře 8.5.2010 Otevírání turistické sezony v Táboře 8.5.2010 Otevírání turistické sezony v Táboře 8.5.2010