Blog

Mistrovství světa v koloběhu - den 3, kritérium, štafety

Druhý závodní den MS v koloběhu a další dvě medaile pro ULTIMU a e-kolobezka.cz. Famózní výkon pana Jaromíra a týmové štafety.

Do druhého dne se náš mančaft probouzel s vědomím, že je splněno, včera zacinkalo a dnes se uvidí. Pro jistotu jsme ještě jednou objeli 15km dlouhou trať vedoucí po křivolakých uličkách 4 italských městeček a po super asfaltu mezi vinicemi. Úkol zněl jasně, nesmí nám ujet za žádnou cenu...

Na start se na náměstí italského městečka Strambino postavilo neuvěřitelné množství asi 80 mužů z celého světa - na koloběžkové poměry neskutečný balík. Díky výsledkům ze sprintu pan Jan a pan Jaromír startovali z první řady, z druhé pak pan Jaroslav. Klouzavým startem jsme sjeli první sjezdík a dole na hlavní silnici bylo odstartováno načisto za policejním vozem.

Balík o osmdesáti hlavách se v koloběžkovém sportu moc častoi nevidí, a tak si každý z účastníků tento okamžik náležitě užíval. Naši borci se na prvních 3 kilometrech do městečka Mascerato zabudovali pevně na špici balíku, který vcelku poklidným tempem mířil vstříc prvnímu stoupání. Pan Jaroslav to v jednom okamžiku nevydržel a jal se dokonce diktovat tempo mistrovství světa v kritéKrátké ale strmé stoupání Masceratem podle očekávání oddělilo zrno od plev. Ač pan Jan vyjel první climb na třetím fleku, již na vrchu věděl, že je zle, neb nohy nejely a plíce se zastavovaly. Po krátkém sjezdu tak společně s kolegou Jaroslavem vypadl z čelní skupinky.

V té byl naopak pan Jaromír. V pekelné výhni mezi vinicemi to byl právě on, kdo určoval tempo tomuto krásnému závodu. Zhruba v polovině 2,6km dlouhého stoupání do Villate se odhodlal k trháku a následovat ho v ten okamžik mohl pouze Fin Immonen. Zbytku skupiny v čele s Ríšou Jislem, Italem Riccim, mistrem Vierikkem, Belgičákem Borremansem a mladým Štringou zbyl pouze boj o bronz.

Jarda následoval Fina galusku na galusce, bohužel však nakonec doplatil na jedinou prudší zatáčku na trati. Po cca 2,5km dlouhém sjezdu Jarda v 90stupňové zatáčce ve snaze udržet Fina vyletěl z trati. Kai zkušeně okamžitě nastoupil a o výsledku závodu bylo rozhodnuto. 1. Immonen, 2. pan Jaromír.

O třetí flek si to rozdal Ríša Jisla s domácím Italem, když před tím je opustil Erwin Borremans ve stejné zatáčce jako Jarda.

Duo pan Jan, pan Jaroslav viselo ve stoupání do Villate jak na gumičce ve skupině o 7. místo. Brilantním výkonem ve sjezdu a zejména neskutečným taktickým výkonem se však naši borci posunovali po kousíčkách dál a dál. Nakonec těsně před cílem dostihli 5. a 6. místo, které ve finiši uhájili. V rámci možností, briliantní vystoupení těchto matadorů koloběžkového sportu.

Štart a cíl kritérka a štafetky níže ve videu od Jense:

 

Odpolední štafety byly trošku přes vint, ale náš tým byl připraven nechat v oné půlhodině na kostkách ve Strambinu duši. Finové byli mimo konkurenci, boj o druhé místo s domácími Italy trval cca 15 minut. Nakonec jsme byli nuceni abdikovat před famozním výkonem všech Italů, kteří si v krkolomných zatáčkách na kostkách dělali z našeho mančaftiu skoro až legraci:) Nicméně třetím místem jsme obhájili stejnou pozici z loňského ME.

Večerní oslava byla nezbytná....jedna medaile však na nás stále čekala....

Krátce po startu, balík sahá kam oko dohlédne Ríša Jisl tahá pole kritéria na MS 2010 Jarda Tlapa za chvíli půjde do čela balíku Belgičan Borremans se nervózně ohlíží, Jarda navyšuje tempo Jarda Tlapa v čele mistrovského závodu Před prvním kopcem si každý pečlivě hlídal své místo ve skupině Těsně před odbočkou k prvnímu stoupání Niedeberger jde na špic následován Immonenem, Borremansem a pan Jan si hlíd své místo na slunci, začíná se závodit Po ataku v Marcenatu se vykrystalizoval skupinka bojující o mety nejvyšší ...následovaná touto grupou, která si nakonec dojela pro 5.místo ...v ní byli zabudováni na gumičce pan Jan a pan Jaroslav ... kdežto pan Jaromír trhal čelní skupinu tak dlouho .... ... až se mu to podařilo ... právě zde, zůstává jen Immonen, snaha Belgičana s Italem přišla vniveč... Jarda chvilinku před nástupem O bronz jel Jisl, Ricci a legenda koloběžkového sportu Hannu Vieriku (v bíleém), majitel firmy Kickbike Boj o bronz mezi vinicemi Pan Jan a pan Jaromír na gumičce mezi vinicemi Kai Immonen po posledním sjezdu 3km před cílem Pan Jaromír v boji o zlato, ale i o stříbro - Ricci a Jisl byli dva a blízko Zde se jelo ještě o 7. flek, ale nakonec neodolal ani P.J Rozing z Holandska, ani dvojice před námi Naši borci v boji o čelní umístění Belgičák Borremans se po pádu propadl do druhé desítky, nicméně sjezdový postoj a chycení řidítek podhmatem je vždy lahůdková záležitost... Jarda, Kai, Richard Kai Immonen, se 4mi zlatými hvězda šampionátu Jarda Tlapa jel z falešné fazony a velmi se mu to vyplatilo Štafeta, dva lvi a dvě orlice Bronz z ME 2009 je obhájen, pan Jaromír, pan Jaroslav a pan Jan