Blog

Ledobežka - uprostřed zimního království

V roce 2005 jsme se s kolegou panem Liškou vydali navštívit světový šampionát v ledoběhu, který se každoročně koná ve Finské Multii, malém městečku nacházejícím se cca 250 km severovýchodně od Helsinek.

Na místním nekonečně velkém jezeře je vždy v březnu vyfrézován a upraven okruh o délce 500m, na němž se jezdí závod ve sprintu, 3km a štafety. Druhý den je následně vyfrézována cesta okolo celého jezera, na níž se jede královská disciplína - maraton.

Závody nemá smysl popisovat, je to prostě svátek ledoběhu (viz fotografie).

Zajímavé bylo ovšem zakončení naší cesty. V den odletu našeho letadla jsme se vydali na moře u Helsinek. Zamrzlé moře je nejspíš vrchol toho, co ledoběžec může zažít. Nekonečná bílá plocha sem tam přerušená skaliskem nebo ostrůvkem, skvělý led a svoboda pohybu do všech směrů - nádhera.

Abychom se podělili o tyto zážitky, přivážíme ledoběžku do Čech. K dispozici bude nejprve na Lipně, kde se letos zřejmě uskuteční i historicky první český šampionát v ledoběhu.

Více napoví fotogalerie, případně vousatý článek s časpoisu Kalimera: http://www.kalimera.cz/index.php?page=page&art=3980

Pan Jan

Stařičké video z tohoto eveníčku zde:

 

Startovní čára závodu na 200m ve Finské Multii Ledoběžci s tradičními stroji Součástí ledoběžecké kultury je samozřejmě sauna a následné ochlazení v jezeře s pivem v ruce Pan Liška na zamrzlém jezeře Start královského závodu na 42,195km Úvodní kola maratonu se jela na stadionu ... a následně byli závodníci vypuštění na okruh na jezero - zde v bílém pan Jan Nástup na moře - průvodce nám dělal Erwin Borremans... .. a legenda Alpo Kuusisto v plné polní s tyčí na zjišťování kvality ledu a bodáky na vydrápání se z moře v případě propadu Nekonečná bílá mořská hladina - sen každého ledoběžce No Coment Každý led někde končí, a tam kde končí se krásně houpe Pan Jan s tyčí na vorvaně Závěrečná fotka s legendární vlajkou, kterou jsme ztratili o dva roky později v expedici 3 Capitals in 3 Days