Blog

Ústí nad Labem - Říp - Praha

Je sobota 2.4.2011 9.15 a dva borci týmu E-kolobezka.cz pan Jan s panem Liškou se schází na hlavním nádraží v Praze s plánem dalšího výletu – tentokrát z Ústí nad Labem přes Říp do Prahy. K této jednodenní expedici vyzývají i dva plzeňské koloběžkám Káju Cvalína a novopečeného manžela a nastávajícího otce Martina Kadlece. Pan Liška dokoupí potřebné mapy a na poslední chvíli na stupujeme do vlaku.


Cesta vlakem uteče jak voda, během níž vymýšlíme zpáteční cestu. Odmítáme samozřejmě tu nejjednodušší tj. podél Labe a Vltavy. Podél řeky by to byla nuda a značné množství chemiček a různých továren se nám také příliš nezamlouvá. A tak všichni svorně odkýváme cestu srdcem Českého Středohoří, kolem Milešovky, a dále vedlejšími silnicemi přes Doksany do Roudnice nad Labem a na Říp.


Po vystoupení z vlaku se kontrolují tachometry, aby vše bylo řádně a přesně změřeno, a čtyři borci se mohutnými odrazy vydávají na cestu. Hned zkraje díky nepříliš kvalitní navigaci pana Lišky bloudí městem a po chvilce se vracejí na správnou cestu a hned čeká první stoupání Hostovickou ulicí do Hostovic – tento kopec je ale opravdu na začátek prudší než by si borci přáli a několik set metrů své monoposty pouze táhnou. Po prvních 10km ukazují tachometry průměrnou rychlost 7km/h….Přes vísky Milbohov, Stebno, Dubice vede poměrě příjemný povrch, ale stehna pálí jako po několika desítkách kilometrů a to jsme stále kousek z výchozího bodu. Zachraňuje nás příjemný sjezd do Velemína, v kterém jsme dosáhli nejvyššího speed-limitu dne 66km/h, a doplnění tekutin a pochutin v místní samošce. V té se dali koupit a akční ceny přesnídávek takových chutí a barev, že ani pan Karel nesebral  odvahu jich zakoupiti.


Posilnění atleti se vydávají na další cestu a projíždí vesnicemi Sutom, Vladislav až do Třebenic. Tato cesta všem poskytuje překrásné výhledy na kopce Českého Středohoří a několik památek, zřícenin a kostelů. Tato spanilá jízda pokračuje až do Doksan,m kde navštívili místní státní zámek. Obrovský bývalý klášter potěší každého milovníka historie a architektury od románské doby po konec 19.století. Bohužel klášter úspěšně chátrá.


Po historické vložce začalo všem kručet v břiše a nasadili tudíž svižnou jízdu směr Roudnice nad Labem, kde doplnili energii na místním velkém náměstí typicky koloběžkářskou stravou – smažákem s hranolky.


Tato strava však udělala neplechu v žaludku pana Lišky a na úpatí Řípu dupal se slušnými křečemi nejen ve stehnech, nýbrž  i žaludku. Ve vsi Rovné se borci rozdělili do dvojic podle týmové příslušnosti a vypsali soutěž o pivo – časovka dvojic. První vyjela dvojice Ultimy. Pan Jan lehkými odrazy vedl pana Lišku, který nepotvrdil svého bojovného ducha a po minutě dupání totálně odpadl a za chvilku ho převálcovala i plzeňská dvojice.


Na vrcholu Řípu jsme doplnili tekutiny a vyrazili přes Veltrusy a Kralupy nad Vltavou do Roztok u Prahy, kde jsme při loučení s panem Karlem naměřili přesných 100km. Následovala ještě jízda podél řeky na Dejvickou na metro. Celková délka výletu tak činila 110km. Plus dalších 10km cestou na a z nádraží po Praze.

Toť vše! Pošlete nám své zážitky a fotky z výletů i Vy a podělte se svými zážitky i s ostatními koloběžkáři!
Váš team E-kolobezka.cz

Ještě všichni s úsměvem nad mapou a hledáním správné cesty Štelování tachometru v Ústí nad Labem na nástupišti - zleva pan Karel, pan Kadlec a pan Jan Výjezd pan Liška a vyhlídka v Ústí pan Jan Využítí panoramatických možností fotoaparátu Lovosicko Lovosicko Někdo sedí na dvou židlích, někdo umí jezdit na dvou koloběžkách Doksany - státní zámek Doksany - státní zámek Novopečený manžel - jaký to romantik Martin Kadlec Doksany - státní zámek Doksany - státní zámek Roudnice nad Labem - náměstí Vítězné gesto borců z Plzně na vrcholu Řípu Ústí nad Labem - Říp - Praha Kdo najde lepší cestu - borci Ultimy Kdo najde lepší cestu - borci Plzně Ústí nad Labem - Říp - Praha Veltrusy - náměstí, jedeme už jen na colu Koloběh spojuje - čekající na pana Lišku Slunce zapadá, ale jsme jen kousek od konce Cesta metrem "To byla jen půlka etapy na Tour? Zlepšit!" pan Jan