Blog

Tour Čechy - SPRING SCOOTER CLASSICS, 30.3.-1.4. report

Poslední březnový víkend a Velikonoční pondělí se měl nést již v duchu jara, čerpání energie z rozkvétající země a zároveň ve spojení myšlenky koloběžkové. Poslední zmíněné se uskutečnilo. To ostatní spíše připomínalo mrazivý přelom ledna a února.
Borci z týmu Kick France 2013, kteří budou v létě zdolávat slavnou cyklistickou Tour de France na koloběžkách, spojili své síly s borci amatérského koloběžkového seriálu Bez pedálů a vydali se na společný trénink a výlet. Vše pod hlavičkou Spring Scooter Classics, díl první Tour Čechy. Trasa byla naplánovaná na krásných 555km ve třech dnech – Praha – České Budějovice, ČB – Šumava – Plzeň, Plzeň – Říp – Praha. Této akce se přijel osobně zúčastnit i vídeňský propagátor koloběhu a učitel Guido Pfeiffermann.

Sobota 30.3.
Na startu v 7h ráno se sešlo celkem 14účastníků ( z toho dva cyklisté ) a řidič doprovodného vozidla a neskutečná materiální a morální podpora Zdeněk Černý. Start v Bráníku se z mnoha důvodů opozdil o cca 45min., udělalo se památeční foto a vyjelo se směr jih. Téměř všichni v nových dresech Kick France 2013, jejichž neonové barvy jsou na silnici krásně vidět a jejichž koupí můžete podpořit tento jedinečný koloběžkový projekt!


Příjemný pohled byl i na stroje natěšených borců, které se zastupovaly z 90% koloběžky Kickbike, jedna „trojanka“ a jedna domácí mašina alá MIBO. Vyrazilo ve výletním tempu a podél Vltavy cesta ubíhala velmi pohodlně, ve zvolském kopci se skupina velice roztříštila a došlo zde již k druhému defektu. Na kopco však čekalo doprovodné vozidlo, vyměnilo se kolo a po dlouhé pauze se jelo dále. Další defekt a přestávka v Jílovém u Prahy. Zde dochází k domluvě ohledně pauz a čekání při technických potížích, neboť zpoždění se vyšplhalo na hodinu a tři čtvrtě – cíl dnešního dne je stále daleko. Cestou do Neveklova nás prověřil další nepříjemný kopec z Kamenného Přívozu a v Neveklově nás již vítal velký Jirka Kuchař a s ním i místostarosta a fotograf v jedné osobě. Rychlé popití teplého čaje, neb zima byla velká a hurá dále. Konečně trochu svítí sluníčko a cestou k Sedleci sestavujeme první prototyp koloběžky Yedoo Wolfer a testujeme jej a točíme promovidea. Již jsme hladoví a těšíme se na oběd, čeká nás však obávaný cunkovský kopec. Jeho pověst nás nezklamala a potvrdila sebe samu! Sníh a led, auta v příkopech, takže i my seskakujeme ze stupátek a pokračujeme po svých. Na vrcholu několik foteček a hurá do první vsi na oběd.
Oběd znamenal další zdržení, ale dopnění energie bylo nezbytné a hned se jelo úplně jinak až do Bechyně a vlastně až do Horních Kněžekladů se jelo pospolu. Odtud se však pole jezdců však již poměrně roztahalo, blížící tma a ubývající síly udělaly taky své a do českých Budějovic se přijelo ve třech menších skupinkách. Následovala společná večeře v pizzerii a nocování na herecké ubytovně. ˇ4yři borci nás opouštějí, nikoliv do věčných lovišť, ale zpět do Prahy.V nohách máme 155km cesty, plus 8,5km cesty na start.


Neděle 31.3.
Budíček v 6h, pohled z okna a tam sníh, ucelená  sněhová pokrývka. Co dál? Optimistický pohled Petra, který svou misi již splnil cestou do ČB, nás lokem domácí hruškovice hecuje k pokračování v našem dobrodružství. V ČB končí i Lojza „Gumičkář“ Onderka, jehož zranění kotníku mu nedovoluje pokračovat dále. Vybíráme cyklostezku na Hlubokou a společně snídáme na zemi místního Penny Marketu, kde hromadně nakupujeme igelitové sáčky a tašky, jimiž vystýláme boty, abychom udrželi nohy v suchu. Poklidná snídaně a definitivní změna trasy, neboť nemá cenu jet směr Prachatice a Vimperk, když sněhu je dost i v nížinách. Vyrážíme tedy, opět se zpožděním, které v tu dobu už ani nepočítáme, neboť stále nevěříme tomu, že bychom dnešní cestu mohli dokončit na koloběžkách. Cestou však stojí Záboří, malebná ves s hasičskou základnou a jejím patronem je nejen sám Florián, ale i jihočeský patron a herec Jan Dvořák, který poskytuje, se svou drahou ženou,  promrzlým koloběžkářům chvilkový azyl v podobě zázvorového čaje a velikonočního beránka. Po tomto příjemném setkání vlije borcům do krve plno sil ti vyrážení na Protivín a dále do Lnářů, kde je čeká oběd.Zde se nacházíme na kvótě 93km a žaludky jsou již docela scvrklé. A  to neudělá dobře panu Michalovi, jehož trávicí problémy lehce pozlobí – možná to bylo i volbou „hlušinové“ pizzy. Po několika kilometrech se od nás odděluje Karel Cvalín, který celou nedělní etapu je nucen jet na azylovém Kickbiku, neboť jeho „trojanka“ nemá blatníky. Pokračujeme tedy ve složení – panové Jan, Michal, Liška, Guido alá Kvído, Vašek Jun, Vojta, Pelcík se svým „bejčkem“ a stále optimistický Zdeněk Černý, který svými lingvistickými kousky baví celý koloběžkový peloton.
Za tmy dorážíme do Letkova, bydliště západočeského propagátora koloběhu a otce Bezpedálů Vaška Juna, následuje společná večeře a posezení se Zdeńkem Benešem, který se k nám připojí v pondělí ráno a jde se spát.


Pondělí 1.4.
Budíček měl být v 5h, ale došlo k nedomluvě a jsme probuzeni až v 5.30. Venku je opět sníh a morálka na bodu mrazu. Nasazujeme opět igelitky a v 7.15 vyrážíme směr Radnice a Křivoklát. Po několika kilometrech po sněhu ani památky a následuje krásná slunná krajina, i když mrazivá. Houpavý profil moc nevyhovuje oběma Václavům, ale stále se drží skupiny. Zdeněk Beneš se po několika kilometrech odpoutává od peletonku a míří za rodinnými záležitostmi. Zbývají tedy pánové Jan, Michal, Pelcík, Guido, Liška a Vašek Jun a za strojového tempa přijíždí na Křivoklát. Následuje nejrychlejší oběd a cesta dále na Lány a Říp. Trasa mezi Křivoklátem a Lány nás drsně potrápí houpavým profilem a nekvalitním povrchem silnic. To následuje vlastně celou cestu až k Řípu, na jehož vrcholu staneme kolem 18h. Zde se od nás odpojuje západočeské duo Vašek a Zdeněk a borci pokračují již bez doprovodného vozidla. Nasazují však takové tempo, e pan Liška za nimi vlaje a silně nestíhá. Kralupy nad Vltavou. Zde je dilema, zda pokračovat po rozbitých silnicích, když se stmívá a velikonoční řidiči aut jsou nebezpeční, nebo zde svou misi ukončit a pokračovat vlakem. Vítězí hlava nad srdcem a borci si slavně připíjí v nádražní restauraci pivem a nezbytným panáčkem. Následuje už jen vlakový přesun do Prahy a jízda noční Prahou do svých domovů.

Celkový výčet činil kole 470km v zimním počasí – v pondělí to dělalo dokonce -7`C.

Fotografie z dílny pan Karla, který absolvoval téměř dva dny: http://kcvalin.rajce.idnes.cz/Tour_Cechy

Mapy a přesné informace o cestě, které sbíral Guido Pfeiffermann:

Den 1.: http://connect.garmin.com/activity/292331609

Den 2.: http://connect.garmin.com/activity/292331858

Den 3.: http://connect.garmin.com/activity/292332111

 

Jak tuto cestu viděl zúčastněný Vašek Jun: http://www.kolobehsport.cz/2013/04/tour-po-cechach.html

A jak Guido: http://www.tritt.at/?Berichte:Guido_Pfeiffermann:SSC_2013_-_1._Tag

A toto video vzniklo na základě této cesty: http://www.youtube.com/watch?v=wWwfWfzxZhE&feature=youtu.be

 

Naše fotogalerie:

Start - PRaha-Hodkovičky, lehce po 7hodině Cesta na Vrané je uzavřena, koloběžky to však nezastavilo Zdeněk Černý se staral o vše - jídlo, pití, doprovodné vozidlo, dobrou náladu....bez něj by to byla grosse Katastrofe, jak sám několikrát řekl našemu rakouskému příteli Guidovi, alá Kvídovi Yedoo, ketchup, ionťáček - v této designové láhvi vozil pan Jan svůj oblíbený ionťáček Toto spojení nám pomáhá splnit náš velký koloběžkový sen Cestou jsme plnili i promo materiály - focení s našimi koloběžkovými partnery Pan Jan úplně první prototyp Wolfera od Yedoo, kterého měli naši borci půjčeného k testování a svými poznatky tak snad pomůžou ve vývoji nového závodního stroje Cunkovský kopec nezklamal a přichytal celému týmu plno starostí, ale nahoře už jen všichni cítili Jistebnici a oběd Pan Michal po obědě v jistebnické krčmě Vodojem u Bechyně Pan Karel, v pozadí pánové Michal a Pelcík tamtéž Pohled z bechyňského mostu České Budějovice, 31.3. v 7.30 a sníh Foto na startu 2.dne, cyklostezka v ČB - ještě nevíme, kam ten den vlastně v tomto počasí dojedeme Společná snídaně v Penny Marketu Pan Liška a jeho vychytávka do bot - igelitky z Penny Vašek Jun a jeho zelený Kickbike RaceMAX v zimním počasí Vojta s červeným RaceMAXem a Fakeerem, jenž mu dodával až nadlidských sil a energie Guido - učitel a koloběžkář se zahřívá čajem Cesta byla místy nejen mokrá, ale i zledovatělá a ta kse šlo po svých Před Lnáři vedlo skrz silnici letiště, tak jsme si zapózovali :-) Zdeněk študuje další body cesty, aby nám byl včas k dispozici Toť zlatá kombinace Zadní kapsa pana Lišky - gel PENCO, Fakeer a banán Karel se loučí a míří za rodinou Do Blovic vedl krásný a zasloužený sjezd Bejk a hoši s KickBEJKema BEJK a "Bejček" pana Pelcíka - podívejte na ty rohy a na ta řidítka Focení v Chrástu - 3.den - pánové Michal a Pelcík Guido a Zdeněk Benny a Junny :-) A všickni Guido a jeho předek koloběžky je velice podobný jako slaměné prasátko poblíž cesty Koloběžkový vláček Tour Čechy - SPRING SCOOTER CLASSICS, 30.3.-1.4. report Pod Řípem... Cestou na Říp Pan Jan měří, kolik ten Říp vlastně měří! Brzda pana Lišky na Řípu Zdeněk je šampion - po třech dnech v autě zdolal poprvé v životě posvátnou horu Říp se svou Kikinkou A na oslavu svého prvovýstupu vše zapil svým oblíbeným energiťkem Fakeer Společné foto a úprk směr Pha :-)