Blog

MS v koloběhu - den 1 a 2, sprinty

Očekávaná první část reportu z MS je zde. Již v druhý den šampionátu se našim borcům podařilo ukořistit stříbro a bronz v závodě, který vejde do historie!!!

Úterý 3.8., středa 4.8.2010

V úterní podvečer se náš tým ve složení pan Jan, pan Jaroslav, pan Jaromír a paní Zdeňka, tj. ULTIMA, odebral do auta, kde strávil následujících cca 11 hodin noční cestou do městečka Ivrea ležícího po italskými Alpami na dohled masivu Monte Rosa a Mont Blanc.

Příjezd na místo konání 4. MS v koloběhu byl neradostný. V šest ráno jsme se jali ulehnout na dětské hřiště, aby nás v osum ráno vzbudily výkřiky dětí mířících o prázdninách do školy (divné že??). Po příjezdu organizačního týmu jsme však ulehli do tělocvičny, kde jsme spali spravedlivým spánkem cca do 13:00.

Po probuzení nastalo vítání se známými i neznámými účastníky MS včetně asi 15členné výpravy z Austrálie vedené Brucem Cookem. Odpoledne jsme se jali projet 15km trať pátečního kritéria, kterou jsme shledali vhodnou pro ukořistění minimálně jedné medaile. Večerní slavnostní opening MS na náměstí v Ivree za zvuků místní SKA kapely nás konečně vytrhl z letargie. Uděláno bylo, teď jen zbývalo doufat, že je na to!!!

Čtvrtek 5.8.2010

Do prvního dne šampionátu se budíme po velmi deštivé noci. Někteří z účastníků si stěžují na promočené stany, náš tým opět takticky ulehl do tělocvičny, do které oproti všem předpokladům neteklo. Velkolepá snídaně a lehký oběd nás následně připravily na sprinterské klání na 400m.

Povrch mondo byl pro naše atlety takřka ideální. Vlajky ULTIMY vlály vysoko. Již kvalifikace ukázala medailové ambice našeho týmu. Pan Jan vyhrál, pan Jaromír byl 3. a pan Jaroslav jedoucí z falešné fazony překvapivě 11. První 4 jezdci však byli naskládáni cca v 0,7 sekundy a všichni očekávali opravdu tuhý boj.

Pan Jaroslav, který se neprotlačil mezi nejlepších osm musel následně absolvovat osmifinále, které však s přehledem vyhrál. Čtvrtfinále jsme tak jeli všichni. Nejprve pan Jan s přehledem jistil první místo ve své roizjíždce, následně pan Jaromír učinil totéž. Pan Jaroslav bohužel na své první semifinále kariéry nedosáhl. Všechny však viděsil holanďák Štringa svým raketovým startem.

Semifinálové a finálové jízdy se jely po lehké večeři za soumraku a následného umělého osvětlení. V prvním semifinále si pan Jan zkušeně pohlídal mistra světa ve sprintu z Finska 2006, Belgičáka Borremanse a jistil v poklidném tempu druhý flek za Štringou. Pan Jaromír provedl totéž s tím rozdílem, že si pohlídal Ríšu Jisla z Jablonce.

Oba naši borci se tak v konkurenci cca 50 mužů probojovali do finále světového šampionátu.Nervozita byla velká. Bylo na to, bylo jen potřeba udělat alespoň jednoho z našich soupeřů. Podivné nasazení poslalo pana Jana, úřadujícího mistra světa, do druhé dráhy, před něj se postavil Štringa, dále fiňák Immonen a úplně z vnějšku měl útočit pan Jaromír.

Bleskový start za bouře davu diváků předvedl zejména pan Jan a pan Immonen. Štringa byl aut už po první stovce - nerozvážný mladík se vystřílel již v předchozích rozjížďkách. Pan Jaromír se zdál také aut, ale druhou zatáčku se vyvyezl společně s fiňákem a do cílové rovinky vjížděli v jedné lajně hned tři borci - fiňák a naši dva hrdinové. Opravdu epická bitva, která vešla do dějin kolobehu vyvrcholila na posledních osmdesáti metrech. O osudu závodu rozhodl až finální kop koloběžky do cíle. Zde cílová kamera rozhodla o první místo Kaie Immonena v čase 43,76 ve stejném čase s panem Jaromírem. Pan Jan byl o jedinou setinu zpět.

Takovýto závod způsobil všeobecnou euforii diváckého davu, lidé křičeli a vyhazovali čepice do vzduchu, někteří plakali a část kolabovala. Sprint byl opravdu vrcholem mistrovství, ač jím mistrovství teprve začalo. Titul se na dva roky stěhuje do Finska, ale o to nejde. Jde o to, že za dva roky je tu jeden fiňák, kterého je potřeba udělat, tak o to jde!!!

 

Vuideo od Jense - celý průbeh sprintů.

 

Video z finále: http://www.youtube.com/watch?v=PXFSUc7eP1g

Výsledky MS: http://www.iksaworld.com/results/2010-WC-Italy.xls

MS v koloběhu - den 1 a 2, sprinty Pan Jaroslav na slavnostním zahájení s nezbytnou zástavou ČR Český nároďák Nabitá australská sestava Státy s menší účastí Vítězná kvalifikace pro pana Jana Pan Jaromír a třetí flek v kvaldě Pan Jaroslav a 11. flek z falešné fazony Hans Christian - německo/americká akvizice Ultimy Krvavý zápas slunce znamená jediné - souboj o zlato bude stát slzy, krev i pot Pan Jan před finále Cílová rovinka finále - epická bitva Před šachovnicí téměř vyrovnáno Kai Immonen uprostřed nám to vyfoukl, budiž mu ovšem sláva A finská hymna zněla potemnělou Ivreou... Bohužel letos žlutá čepice musel smeknout před modrým křížem v bílém poli