Blog

MS v jízdě na historických koloběžkách v Jílovicích

Několik kameramanů a fotografů před Veteranmuseem v Jílovicích na nádraží dávalo jasně najevo, že místní sběratel a recesista Emil Roděj má opět něco za lubem - tentokrát se vše točilo koloběžek. Jízda na historických koloběžkách, dovednostní soutěže, spanilá jízda okolními obcemi, zápis do České knihy rekordů se zápočtem 113ks koloběžkářek a koloběžkářů na jednom místě a v neposlední řadě oslava 100.narozenin krásné ( a stále funkční ) bugattky.

Nechyběla degustace indických jídel, účastníci závodu ( spanilé jízdy ) na 18km obdrželi památeční čepice a trička. Náladu všem příznivcům nezkazilo ani vrtošivé počasí. Několik desítek, ba stovek historických a nejnovějších koloběžek bylo rozeseto kolem Veteranmusea, že nejedno srdce stále muselo plesat.

Zlatých hřebů tohoto příjemného odpoledne bylo několik, ale co se týká koloběžkového vidění světa, tím nejviditelějším byl návrat asi nejznámějšího českého koloběžkáře Oldy Kostky, který se v Jílovicích objevil při návratu ze své cesty na koloběžce Paříž ( na českém území ) - Dakar ( opravdu africký ). Nestačil se ještě ani objevit doma a už zavítal mezi koloběžkové nadšence. Jeho vyprávění a zkušenosti z cest by se pak dali poslouchat celé dlouhé dny.

 

 

 

 

 

Hrdá značky již z dálky upozorňovala, co se bude v Jílovicích dít tentokrát Program celého odpoledne Prostrantsví před Veteranmuseem několik hodin před startem Nejstarší účastnice odpoledne Zde v plné kráse Někteří účastníci spanilé jízdy - všichni jeli za vylosovaný stát. Na MS samozřejmě nemohly chybět ani vlajky Takovýto startér by měl stát asi na každém startu koloběžkové ligy Na věku jezdce ani koloběžky nezáleží - jen na pohodě a radosti z pohybu na stupátku mezi dvěma koly. I když otázka:"Unese mě tato koloběžka?" Samotný závod historických koloběžek - stylově i oblečením Radost z pohybu a soutěžení Emil Roděj, v kapitánském, vysvětluje pravidla druhého dílu závodu Nejdelší koloběžka na jílovickém nádraží. A asi i nejtěžší :- Její krásný slávistický detail Olda Kostka s mikrofonem je dotazován neméně náruživým koloběžkářem a organizátorem Jardou Novákem Oldův oř - spolehlivá Vella Speedboard - kterou by prý podle vlastních slov nevyměnil!