Blog

MISTROVSTVÍ EVROPY V KOLOBĚHU - závěrečné summary

Mistrovství Evropy v koloběhu 2011 je minulostí, e-kolobezka.cz nabízí závěrečné shrnutí toho podstatného, co se v oněch čtyřech červencových dnech v Holandsku událo...

Co tedy ukázalo ME 2011??? Především že koloběžkový sport žije a postupuje dále. Je dobré vidět halu zaplněnou koloběžkáři v počtu převyšujícím 150 osob na slavnostním vyhlášení a galavečeru. Evropě i nadále vládne Fin Kai Immonen a neomylně Rosanne Reijne. A hlavně, hlavně sport zůstává takový, jaký byl na ME 2003, které se uskutečnilo taktéž v Holandsku - veskrze přátelský.

 Jak to tedy letos vypadalo?

První den byl tradičně ve znamení špurtů. Trať na necelých 400m okolo kruhového objezdu, to bylo něco pro pravé špurtery - a světe div se, konkurence houstne. Ambice na finále jsem neměl jen já, Jarouš nebo Kai, ale také stoupající hvězda Elko l´Abee, loňský junior Dán Iversen a mnozí další. Elko nadělil v kvalifikaci všem sekundu a ukázal svojí brutální frekvenční sílu. Postupy ze čtvrtfinále byly bez problému, ovšem v semifinále jsme se sešli s Jaroušem a Elkem a bylo jasné, že jeden z nás půjde z kola ven. Na kruháč sice přijížděl Elko první, ale klasické uskakující zadní kolečko mu vystavilo stop. Bohužel přes něj letěl ve stylu Franze Klammera i Jarda a finále tak se mnou vybojoval Roel Van der Velde. Z druhého semifinále postoupili podle očekávání Immonen s Iversenem.

 

Finálko bylo vyhecované na maximum. Po padesáti metrech jsem si ovšem ve stylu sobě vlastním odpálil stehno a šampionát pro mě skončil. Zlato bral nakonec možná překvapivě osmnáctiletý Christian Ivesen před Kaiem a Roelem.

V ženách bylo finále strhujícím dramatem mezi Hermienn Koers a Rosanne Reijne. I když na kruháči byla první Hermióna, nakonec se radovala o několik centimetrů Růžena. Veteránům kraloval při absenci Hannu Vierikka Mario Reijne před Martinem Kadlecem. A protože zlato bral i Marek Kadlec a bronz jeho mamina, byla Kadlecovic rodina nejúspěšnější familií šampionátu. Sluší se dodat, že zlato káplo v kategorii veteránek i Lipníku, brala ho Alena Dvořáková.

Druhý den se jelo kritérium na 15km. Krásný závod městskými uličkami Woudenbergu, absolutní placka. Jarda měl uděláno na medaili a zkušeně si hlídal špic až do posledního kola. Při zaznění gongu bylo stále ještě v čelní skupině asi 8 závodníků včetně Jarouše, Lojzy Onderky a Marka Kadlece. První útok přišel ze strany Hannu Vierikka, s ním se vyvezl i Kai a Jarda. Bohužel poslední útok Kaie dvě zatáčky před koncem byl rozhodující. Jarda prohrál na pásce i s Hannuem, ale protože ten je veterán, bral nakonec stříbro. Životní úspěch vyjel Lojza Onderka - bronz. Skvěle zajel též Marek Kadlec, celkově 5. flek a juniorské zlato.

V ženách nedala Rosanne šanci ani své sestře Maxime a brala druhé zlato.

Následující štafety překvapení nepřinesly, vyhráli Fiňáci, před Ultimou v improvizovaném složení Jarouš, Lojza, Vašek Puš, a Holanďáky.

Večerní oslava medaile se protáhla v Herry´s baru až do druhé ranní a proto bylo otázkou, jak bude uděláno na sobotní maraton.

V sobotu Holanďané nalezli pro maratonskou dištanc kopec. Esíčkovité stoupání ve stylu Tour de France bylo omalováno jmény borců a tak si žádný závodník nemohl dovolit vypustit byť jen centimetříček závodu. Jelo se 20 kol a někde ve čtvrtině se v kopci zrodil rozhodující atak. Vzl za to Kai a mitsr světa z roku 2008 Koers, s nima Štringáč a pak už nikdo. Naši borci se sešikovali na 4. fleku a i když dlouho byla mezera jen 7 sekund, dorazit se vláček nepodařilo. Navíc Jarda neměl uděláno a propadal se až do grupetka ke Cavendishovi. Neskutečně pak několik kol zápolil s dírou Mára Kadlec, ale nakonec utavil sebe a čtvrtej flek v posledním kole neuhájil. To proto, že dopředu letěl ultradistanční závodník na lyžích, Fin Kuisma, a zmátořil se i Lojza Onderka.

Konečné pořadí: Kai, Koers, Štringáč. Hannu nestihl start, veterány bral Mario Reijne.

V ženách vyřadila sama sebe z boje o mety nejvyšší Katka Beroušková, když navštívila pole, a tak si to v posledním kole rozdaly sestry Reijnovi a Hermióna - pořadí byl nakonec stejné jako v kriterku, tedy 3. zlato pro Růženu.

Následovala vynikající večeře a závěrečná párty se skvělou kapelou. Kai exceloval v exování šampaňského, Ultima v pogu a uděláno měl i v životní fazoně celý týden závodící Hubing, který usnul na diskotéce v Apeldoornu ve tři ráno:)

Závěrem je nutné připomenout mládežnický tým KK Lipník nad Bečvou, který dorazil do Holandska v početné sestavě i pod vedením trenéra. Kadeti a kadetky Lipníku vyjeli několik pestrobarevných kovů a nezbývá jen doufat, že jména jako Honza Jurášek, Apolena Drietomská, Kristína Dvořáková a Adéla Mandáková budeme vídat ve výsledkových listinách ještě několik desetiletí...:)

Takové bylo tedy ME. Velké díky žlutočernému týmu HighLevel za super organizaci. Bohužel pro ně však nutno dodat, že jejich kralování světu pomalu končí. V další sezoně se opět ujme vlády žlutočervená vlajka Ultimy a e-kolobezka.cz. Mistrovství světa začíná již za necelý rok v německém Sankt Wendel a bude tam jeden Fiňák, kterého bude potřeba udělat ...

Sportu zdar a koloběhu zvláště

pan Jan

komplet fotogalerie sprinty: https://picasaweb.google.com/103100366987573671138/EUROCHAMPSFOOTBIKE2011MainlySprints#

komplet výsledky:

http://www.autoped.nl/uitslagen/2011_EuroChamps_Footbike_RESULTS.xls

 

Ultima is still alive Start kritéria ...bylo odšpuntováno Kai, Mario, Alois, Jarda, Hannu Hub v žiovtních výkonech s podporou hub Start štafet Ultima a pan Jan jako nehrající kapitán Lojza Onderka a Vašek Puš doplnili Ultimu Hans, Lars, Eric - Ultima žije Mario Reijne, nejúspěšnější veterán ME Finiš pro ultimu Jarda, Vašek, Alois - 2. flek Hans Christian - 50 let, slavnostní píseň Rosanne na pověstných kočičích hlavách ME skončilo - čeká MS