Blog

Léto 2011 - souhrn cest po ČR

Na konec léta Vám přinášíme takový souhrn výletů, kteří členové týmu e-kolobezka.cz absolvovali v rámci přípravy na závody a především pak na Tour de France 2013...

Léto je za námi přátelé a e-kolobezka.cz Vám přináší souhrn některých výletů zejména po Českobudějovicku, které, při troše vůle, můžete vzít jako inspiraci pro Vaše poježdění... K výletům připojujeme i mapy v aplikaci Google Maps.

Nové Údolí - České Budějovice ( 85km )

Skvělý výlet pro náročnější. Vlakem z Českých Budějovic (jezdí každé dvě hodiny) až na hranice se SRN na Šumavě. Následuje fantastická cyklostezka přes Stožec a Černý Kříž do Nové Pece (o víkendu pozor na větší počet inlinistů a cyklistů). Odtud vesměs stále po cyklostezce na obec Hory a Pernek. Dále po cyklostezce na Manavu a Hodňov (zde je cca 600m šotoliny do kopce, takže je lepší koloběžku vést - je to míń namáhavé). Poté následuje vojenský prostor Boletice, který je cyklistům, tedy i koloběžkářům, otevřen o víkendech a státních svátcích - přes Polnou na Šumavě do Boletic. Ve vojenském prostoru jsou skvěle udržované a široké asfaltky s krásnými sjezdy a tedy i výjezdy - semtam se objeví značka - POZOR TANK.

Z Boletic to je co by kamenem dohodil do Chvalšin s několika občerstveními, a pak hurá do kopce - ke Kleti do sedla Rohy - cca 5km do kopce. Pak následuje krásný sjezd do Brlohu, poté střídavě do Nové Vsi a Holašovic, Jankov, Lipí, Kaliště do ČB. Z Rohů se dá sjet i do Křemže, ale dále pak na Budějovice se jede po docela frekventované silnici. 

Třeboň - Novohradské hory - Třeboň ( 95km ), Hell of the south

Třeboňsko je rájem cyklistů a i my jsme objížděli několik okruhů. Představíme Vám ten nejdelší! Z Třeboně vyjedete na Brannou a Hrachoviště až do Nových Hradů - mírně houpavá cesta. Dále na Údolí a Horní Stropnice - poté začíná vrchařská prémie na Dobrou a Hojnou Vodu. U kostela v Dobré Vodě paní umí natočit vynikajícího lahváče, tam se tedy zastavme. Následuje jízda divokou krajinou přes Staré Hutě a Černé Údolí do Benešova nad Černou. Pak následují postupný sjezd přes Klení a Chvalkov do Trhových Svinů. Ze Svinů se dá po docela frenkventované silnici číslo 157 do Borovan a poté 155 do Třeboně, nebo klidnější cestou přes Bukvice, Olešnici, Jílovice, Kramolín, Lipnici, Hrachoviště a Brannou do Třeboně.

Pro náročné je především úsek od Nových Hradů do Svinů. A zastavení u cedule vísky Bukvice je samozřejmostí:)

 
Zobrazit místo Hell of The South na větší mapě

České Budějovice - Třeboň ( cca 30km )

Pan Liška již několikrát absolvoval příjemnou cestu z ČB do Třeboně po nepříliš známé trase. Od nádraží v Českých Budějovicích začíná nenápadné stoupaní přes rudolfov na Hlincovu horu, které se ale po několika kilometrech nepříjemně zvedá - zde pozor na přepálení začátku. Po zdolání "Hlincovky" následuje příjemně houpavá cesta přes Zvíkov, Vlkovice, Spolí a Domanín přímo do Třeboně - pro zpestření lze natáhnout ještě přes hrachovště a Brannou.

 
Zobrazit místo Z Budějic netradičně do Třeboně na větší mapě

Z Třeboně do Třeboně ale přes Rakousko (90km)

Výlet pro náročnější uživatele koloběžky vede z Třeboně směr Nové Hrady, ovšem u pily Jakule odbočujeme vlevo směr Nová Ves nad Lužnicí - krásná silnice a nulový provoz. Za novou vsí vyrážíme po cyklostezce směr Rakousko, přes polní cestu ilegálně překročíme hranici a pak již po super zápaďáckém asfaltu směr Litschau. v Litschau vrchařská HC prémie do Schlagu a pak již lesem zpět na lajnu a do Chlumu u Třeboně. Před Chlumem doporučujeme Regenta 11-13 v místní hospůdce. Návrat ideálně směr Hamr a Cep.


Zobrazit místo Přes Jakuly, Rakousko a Chlum zpět do Třeboně na větší mapě

Český Krumlov - Lipno a zpět (80km)

Krkolomná ale opuštěná cesta vede z Krumlova na Lipno přes Slupenec, Rožmberk a Vyšší Brod. Vše se jede po cyklostezce, jejíž číslo jsem zapomněl, ovšem je značena několika vlnkami, neboť vede kolem Vltavy. Nicméně profil je velmi brutální a kdo se zadýchá již při prvním stoupání do Slivence, nechť radši zváží nějakou jinou alternativu. Odměnou brutálnosti jest samota a asfalt v kvalitě přímo úměrné samotě:) Kickbike Race to sice přejede, ale treková pneumatika by občas přišla vhod.

Neustálé sjezdy a výšlapy k Vltavě a od Vltavy dávají zabrat, vše se zplacatí až ve Vyšším Brodu, neb směr Lipno se jede už téměř placka podél vody - cyklostezka zde na chvíli mizí, pokyn cyklisto ved kolo jest výmluvný, ale o koloběžce není zmínky, takže přes všelijaké kameny se dá prorazit až do Lipna. Tam už first class asphalt až do Frymburku. Dále se cesta stáčí opět vzhůru na Světlík (parádní hospoda bez kyslíku) a do postrachu okolí, malebné vísky Větřní:) Zbylých 5km po státovce do Krumlova je již nutným zlem...


Zobrazit místo Z Českého Krumlova k Lipnu na větší mapě 

Takové bylo léto 2011. Čeká nás podzim, než napadne první sníh je třeba natočit ještě alespoň litránek kilometrů...

 


 

 

Kousek od železniční stanice v Novém Údolí Vás rozcestník navede na správnou cestu most v Nové Peci a Kickbike Race v létě... To samé místo o několik měsíců dříve Polná na Šumavě - ve vojenském boletickém území kostel ve Chvalšinách ze spodního náměstí zleva pan Jan, pan Jaromír a pan Liška kousek od Benešova nad Černou V obráceném gardu... Kousek za Trhovými Svinami se nachází kouzelná víska Bukvice Cesta z Krumlova na Rožmberk Osmý div světa, nikoliv hrad, ale Race MAX Kojak přejede vše, ale tady by se mi trek hodil A závěrem pan Liška, alias pan Dvořák na svatbě