Blog

Krátký report z 5. MS v koloběhu ze Sankt Wendelu

 

Uplynulý víkend proběhlo již páté mistrovství světa v koloběhu, tentokrát v německém Sankt Wendelu. Česká výprava se nenechala zahanbit a svým počtem ( více než 50lidí ) i ziskem cenných kovů potvrdila svou pověst koloběžkářské světové velmoci. Českou republiku reprezentovaly všemožné kluby – mezinárodní obr ULTIMA K.LAP TEAM, mládežnicko-veteránská líheň KK Lipník nad Bečvou, plzeňské PSP zastupovala bohužel pouze početná rodina Kadleců všech generací, rozpadávající se KIDOKAI, jeden z nejstarších českých týmů kadaňské JAFIDUTO a další nezařazení jednotlivci.


Tým ULTIMY se sešel v 10h na poslední benzinové pumpě Svatá Kateřina u Rozvadova, aby dále pokračoval v koloně 6vozidel, k níž se už na německém území připojila posádka bratrů Odvárků. Takto svorně a společně projela kolona napříč celým Německem téměř bezproblémově – jediným menším zádrhelem bylo zahřání „nákladního“ pickupu Davida Seemanna, který však svým řidickým umem dokázal překonat i tuto překážku.  
Do Sankt Wendelu dorazila česká kolona v pozdním odpoledni a ihned rozbalila unikátní český dům s českým pohoštěním. Otevírání českého domu prošlo hned zkraje těžkou zkouškou, a to mohutnou oslavou padesátiletého výročí narození čtyřnásobného celkového vítěze Rollo ligy Davida Seemanna. Druhý den jsme se dozvěděli, že hlasitost Čechů nebyla příliš pochuti místnímu obyvatelstvu a prý byla užuž připravena jednotka Polizei k zásahu – upřímně, lehce po půlnoci byly všichni ve stanech a nabírali síly na další den – první závodní. Ještě nesmíme opomenout, že ultimátní borci se jeli ještě před oslavou podívat na trasu pátečního kriteria, kterou dvakrát obkroužili, aby zjistili záludnosti závodního okruhu.


Čtvrtek 2.8.
Jdeme se odprezentovat do místního Saalbau, kde probíhají veškeré snídaně a večeře, kvalitně se nasnídáme a pelášíme zpět do kempu, v jehož bezprostřední blízkosti se koná na místním atletickém oválu sprint. Oproti poslednímu MS jsou zakázány tretry. Borci ULTIMY tento rok tvoří především bývalí i aktivní atleti, kteří se na oválu cítí jako doma a cítí možnosti úspěchu – pro většinu z nich se jedná vůbec o první koloběžkové klání, a to rovnou na MS. Nováčkovskou daň si vybírá silný Tomáš Pelc, který svůj kvalifikační pokus okořenil pádem. Pan Jan odpočívá a soustředí se na páteční kriterium. Do čtvrtfinále postupují Vašek Barák z 2.místa, pan Jaromír, Vašek Puš, Loza „ gumičkář“ Onderka a Michal Kulka. O dvě setinky uniká postup mezi nejrychlejších 16 Pavlovi Legátovi. Hned první čtvrtfinále je ryze české a do semifinále postupuje pan Jaromír a suverénní Vašek Barák. Ve druhém čtvrtfinále bohužel končí Michal Kulka. Semifinále znamená konečnou i pro pana Jaromíra ( o kousek prohrál svůj boj s bleskem z Nizozemí Elkeem ). Finále: Iversen, Barák, Elko, Stringa…..stadion mlčí, výstřel a mohutné povzbuzování….cíl: Vašek Barák protíná pásku jako první a navazuje na ultimátní sprinterskou medailovou tradici – ZLATO! Mezi juniory Marek Kadlec získává pro ČR a PSP ZLATO a mezi veterány řádí starý dobrý Hannu Vierikko před českým Richardem Jislem. Pavlína Soukupová překvapí sebe samu, když se dostává až do finále, v kterém až na cílovou pásku bojuje o třetí místo – bohužel končí bramborová.
Následuje slavnostní vyhlášení na místním náměstí a hurá do stanů!


Pátek 3.8.
Po protestech je změněn program závodů – dopoledne se pojede kritérium na 12km. Náročná členitá trať se pojede dvakrát ( její nejtěžší úsek dokonce třikrát ). Všichni jsou připraveni, včetně pana Jana a Kaie Imonena, dvou arcirivalů. Nikdo netuší možnosti koloběžkového navrátilce Alpa Kussista, který se objevuje na mezinárodní scéně po několika letech – z letiště přijel do místa MS stylově – na koloběžce ( 80km vzdálenost ) – několik minut před čtvrtečním startem. V závětří čeká na svou příležitost pan Jaromír a ještědský express Vašek Barák. Start! Pole se trhá…pětice favoritů při sobě, pan Jan se drží v závětří, v 70ti kilometrové rychlosti ale neuhlídá svůj stroj a končí v kotrmelcích na asfaltu a v místní trávě. Tento pád vyhodí z tempa souputníka pana Jaromíra, který předjede „pouze“ „zakyseleného“ Kaie a dojede si pro stříbrnou medaili. Zlato putuje do Finska na krk svérázného Alpa. I boj o další místa je velice napínavý a v cílové zatáčce dochází k hromadnému pádu, který pošle k zemi hned tři Čechy – smolného Tomáše Pelce, Lojzu Onderku a Richarda Jisla. Další závodníci přijíždí také poměrně potlučeni a velice znaveni.
Po dvou hodinách odpočinku jsou na řadě štafety – Češi staví rekordních 6štafet, z toho jen ULTIMA jich postaví pět. Šestou seskládala rodina Kadleců ze svých členů. Štafety probíhají na technicky náročném okruhu, na kterém dochází k dalším mnoha pádům, takže divák neví, kam se dívat dřív – na překrásné souboje prvních tří štafet ( Nizozemí, Finsko, ČR A – Ultima ), či na předávky, které jsou samy o sobě velice atraktivní, či na technické zdatnosti jednotlivých jezdců v šikanách v poměrně vysoké rychlosti. Po 20minutách a jednom okruhu je rozhodnuto, ČR A po pádu v technické pasáží získávají bronz za Nizozemci a Finy. Následuje přesun do kempu, odpočinek, relaxace, posléze večeře, kde Alpo za velkých ovací představuje všem účastníkům MS projekt Kick Your Life, Kick France 2013. Po tom všem se koná ještě výjezdní zasedání Českého svazu koloběhu, které se protáhne až do pozdní noci.


Sobota 4.8.
Dopoledne všichni odpočívají. Pouze Alpo a panové Jan, Jaromír a Liška pořizují pod taktovkou a objektivem Páji Soukupové k promoúčelům velké množství materiálu, kterým chtějí nalákat partnery a sponzory ke splnění jejich snu – objet Tou de France na koloběžce, při jejím 100.výročí v příštím roce, 2013.
Maraton se koná na 2,4 dlouhém okruhu na okraji Sankt Wendelu s náročným stoupáním a brutálním sjezdem s prudkou levotočivou zatáčkou, která si najde své oběti ( naštěstí pouze odřeniny ). Tento závod se začíná zahřívacím kolem, které vede čtveřice jezdců ve žlutých trikotech s logem Kick Your Life, Kick France 2013. Pak se vydá přes 120 závodníků do své poslední bitvy – suverénně vítězí Alpo před Igorem Ricchim a Kaiem Imonenem. Mezi veterány vyhrává Richard Jisl, mezi juniory Marek Kadlec, který si celkově dojel pro skvělé 4.místo, pátý celkově dojíždí Vašek Barák, 7. Pan Jaromír, 10. Tomáš Pelc ( konečně bez pádu ) a 12. Michal Kulka. Vítězstvím se však pro všechny stalo vůbec dokončení tohoto závodu. Pan Jaroslav musel v průběhu měnit koloběžku, takže bohužel nebyl klasifikován ( kvůli čipu na koloběžce ). Spadl mladý Kuba Kopecký, závod ale zvládli naši veteráni Honza Horák, Jan a Jaromír senior Odvárkové, dále mladí Honza Šíp, Michal Šmahel, Honza Havelka a již zmiňovaní pan Jaroslav, pan Jaromír, pan Liška, Michal Kulka, Tomáš Pelc, bratři Vašek a Vlasta Barákové, Hubbing na malé 12" koloběžce David Seemann a v neposlední řadě dámy Pája Soukupová, Lucka Gazárková a Zdenička Tlapová.

 

Po velké nedělní oslavě se všichni pomalu vydali na zpáteční cestu domů.

Výsledky najdete na: http://www.iksaworld.com/ ( pod 2012 Race Results/ WC Footbike 2012 a EC Sankt Wendel )

Fotografie nalezte od několika autorů na: http://www.iksaworld.com/

Dále přímo od Páji Soukupové: http://soukupovap.rajce.idnes.cz/

Video od Maxime Reijne zde: https://www.youtube.com/watch?v=P57HW2E7t5o&list=UUR30UkQ3BYUc0do18TQVNQw&index=2&feature=plcp

S pozdravem Váš Team E-kolobezka.cz

ULTIMA ve Svaté Kateřině, chybí zde bohužel bratří Odvárkové, Hubbing a Lucka Gazárková Krátký report z 5. MS v koloběhu ze Sankt Wendelu Zkoumání trasy pro kriterium Honza Horák a Pavel Legát Červenožlutý "mor" Český dům v Sankt Wendelu Dárek k 50.narozeninám Davidu SEemannovi mládežnická líheň z Lipníka nad Bečvou Tomáš Pelc relaxuje před svým úprvním soutěžním koloběžkovým startem - po něm následoval pád na atletický tartan Martin Kadlec si natáčí předzávodní ultimátní rituály Zdenčka Tlapová a její bratr pan Jaroslav připravují své stroje na start Honza Odvárka bojuje při sprintu Pan Jaromír sen. a Honza Fido Horák Michal Šmahel - plný úsměvu a síly Půlkař Kuba Kopecký Dovozce koloběžek Kickbike do Austrálie Bruce Cook Honza Havlis Havelka Náročný program bylo třeba něnjak naplnit Marek Kadlec, pan Jaromír, Honza Šíp - pohoda Ivana a Karel Dvořákovi - koloběžkový pár Krátký report z 5. MS v koloběhu ze Sankt Wendelu Krátký report z 5. MS v koloběhu ze Sankt Wendelu Krátký report z 5. MS v koloběhu ze Sankt Wendelu Krátký report z 5. MS v koloběhu ze Sankt Wendelu Krátký report z 5. MS v koloběhu ze Sankt Wendelu Krátký report z 5. MS v koloběhu ze Sankt Wendelu Alpo a pan Jan Krátký report z 5. MS v koloběhu ze Sankt Wendelu Krátký report z 5. MS v koloběhu ze Sankt Wendelu Krátký report z 5. MS v koloběhu ze Sankt Wendelu