Blog

Jak na mushing?

Mushing je sport postavený na výkonu psa, člověka a v neposlední řadě „hardwear“ výbavě, ale pouze v tomto pořadí.  Důležité je mít koloběžku z kvalitních materiálů a být na ní zvyklý jezdit. Red bull tě možná naučí létat, ale lepší koloběžka ti nohy nezrychlí, když pro to něco neuděláš v tréninku“. Vladimír Šáfr, dlouholetý člen TJ Sokol Maxičky, dvojnásobný medailista ze štafet canicrossu na ME a ultratrailový běžec.

Možnost zapřáhnout psa za koloběžku neboli scooter, mě nadchla při prvním setkání s touto disciplínou na závodech. Do té doby jsem o této možnosti neměla ani páru.  S nadšením jsem si začala zjišťovat informace, a že jich nebylo málo. Jaká koloběžka je na trhu nejlepší? Proč trénovat na koloběžce? Jak trénovat na koloběžce? A upřímně, jak se na ní nezabít? Tento článek by měl nastínit alespoň základní tipy a rady, a to za pomocí Vlasty Keltnera, mistra Evropy z roku 2005 na koloběžce s 1 psem, dlouholetého člena TJ Sokol Maxičky, který i ve svém věku pořád „zatápí“ mladším závodníkům a Michala Šefrny, předsedy TJ Sokol Maxičky, který zaznamenal úspěchy převážně v jízdě se dvěma psy, např. 1 místo ve Svatováclavském ježdění nebo krásné 4. místo na Mistrovství republiky na Třech Studních.

Prvním velkým oříškem byl nákup koloběžky. Tento článek nemá za úkol poradit konkrétní značku koloběžky, spíše poradit co by člověk měl mít při nákupu na paměti.

Na co pamatovat při nákupu:

Všechny koloběžky na trhu se nehodí pro tento typ sportu, především kvůli terénu, ve kterém je nutné, se se psy pohybovat a kvůli rychlosti. Pozor na speciální koloběžky vyvinuté na sjezdy nebo naopak na silnici. Speciální koloběžky na sjezdy mají sice perfektní odpružení, ale za cenu větší váhy a špatného odrazu díky vysoko nad terénem umístěného stupátka. Silniční koloběžka je naopak velmi lehká a může se brzo zlomit.

PřPři nákupu je třeba mít na paměti, zda na koloběžce bude jezdit 50kg holčina nebo 90 kg chlapák a jestli se chystáte trénovat s jedním psem či dvěma. Na dva psy je dle Vlasty Keltnera pohodlnější koloběžka s odpruženou vidlicí nebo alespoň s větším předním kolem. 

K tomu Michal Šefrna dodává, že profíci doporučují ideální poměr kol, kdy vzadu má kolo velikost 16" nebo 18" (případně i 20") a vpředu 26".

Brzdy jsou doporučovány hydraulické kotoučové (neboť dle Vlasty Keltnera ráfkové brzdy při jízdě v blátě nefungují tak dobře a za sezónu člověk probrzdí ráfek).  Hydraulické perfektně fungující v dešti i na suchu. Vyzkoušeno je dobré fungování i v mrazu. V podstatě lze konstatovat, že jsou bezúdržbové.

Stupátko by se nemělo šikmo zvedat směrem k přednímu kolu, naopak by mělo být rovné. Je nutné brát v potaz výšku a světlost stupátka, jelikož tyto dvě skutečnosti jsou důležité pro efektivní odraz a zároveň pro průjezdnost terénem.

Při vědomí těchto pravidel, jsem si nechala koloběžku vyrobit přímo na „tělo“ od Pavla Ženíška, člena a závodníka TJ Sokol Maxičky. Pavel Ženíšek má mnohaleté zkušenosti s jízdou na koloběžce, což může vypovídat i jeho účast na Mistrovství světa v koloběžkových silničních závodech.

Koloběžka není levná záležitost, ale pokud chceme kvalitu a hlavně výdrž, musíme něco investovat. Když jsem jí poprvé přivezla domů, byla jsem jak malé dítě. Ohromná radost.

Pavel Ženíšek mi udělil první důležitou radu, ještě před tím, než začnu trénovat na koloběžce se psem.  „Vyzkoušej a nauč se jezdit na koloběžce nejdříve bez psa. Vytáhni ji párkrát po městě, jeď se projet sama“. Domnívala jsem se, že na koloběžce přeci každý umí, vždyť jako malé dítě jsem jezdila na koloběžce téměř každý den. Nedbala jsem toliko této rady a jak už to tak bývá, vymstilo se mi to. Při prvním zápřahu, který přišel velmi záhy po pořízení koloběžky, jsem nalítla na strom a naštípla si žebro. Byl to bolestivý pád a nic moc hezkého, ale když se mi pes rozběhl a utíkal, zjistila jsem, že zase tak jistá na koloběžce nejsem a je to zcela něco nového než kolo. Zjistila jsem, že jsem při jízdě špatně stála na koloběžce, špatně najížděla do zatáček a mnoho dalších chyb.

Proto jsem se obrátila znovu na Vlastu Keltnera a Michala Šefrnu.

Zde jsou nejdůležitější rady jak jezdit na koloběžce:

<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->Umět na koloběžce správně stát. Obě nohy složit na stupátko tak, abyste měli dobrý pocit, že stojíte rovnýma nohama „na zemi“.

<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->I přesto, že vás pes táhne, je nutné se umět odrážet a naučit se pravidelně střídat nohy při odrážení. Při odrazu mějte ohnutá záda směrem k řídítkům a zapřené ruce tak, aby odrazová síla byla co nejefektivněji využita. V kopcích se odrážejte dynamicky, ale délku odrazu zkraťte, tím pádem se odrážíte častěji, ale pro jízdu do kopce, je to mnohem efektivnější. Co se týče zatáčení, Vlasta Keltner radí: do levé zatáčky stojíme na pravé noze, snížíme těžiště a levou nohu máme připravenou k odrazu pro případ smyku. To samé, ale s výměnou stojné nohy, do pravé zatáčky.

<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->Při jízdě se snažte mít pořád jeden prst na brzdě a lehce si kdykoliv přibrzdit, neztratíte tím pádem úplnou kontrolu nad rychlostí.

<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->Moje osobní zkušenost je i taková, že pokud jedu z kopce a trochu nebrzdím, pes necítí tah a přestane mi táhnout a běží vedle koloběžky. Čímž riskuji zamotání šňůry do předního kola. Proto jemně brzdím a on i s prudkého kopce stále táhne.

Důležité také pro mě bylo, abych se na koloběžku postavila co nejdříve po pádu a zbavila se strachu, který jsem po pádu do dojezdu do cíle měla. Nyní se svým psem trénuji již pravidelně. Psa baví tento trénink mnohokrát více než trénink běžecký. Je to pro něho rychlejší a natrénuje daleko více tah. V současné době, kamkoliv jedu se svým psím parťákem, koloběžka jede se mnou. Nemusím zdůrazňovat, že je nutné, trénovat na lesních nebo polních cestách, nikoliv na asfaltových a tvrdých.

Proč trénovat se psem na koloběžce:

- Je to krásné svezení se psím parťákem a správný adrenalin.

- Koloběžka je nejlepší prostředek pro všestranný trénink člověka a psa.

- Je to nejlepší způsob přípravy psa na běžecké závody, protože zejména při jízdě do kopce, musí pes v pomalém tempu hodně intenzivně pracovat, a to se nejlépe učí na koloběžce. Na kole přece jenom šlápnete do pedálu a to není žádoucí.

- Zároveň lze říct, že koloběžka umožňuje rychlost jako na kole, ale jak bylo řečeno, pes při tom více táhne. Při běhu pes sice také musí táhnout, ale již nedosahuje takové rychlosti.

Pokud zamýšlíte nákup koloběžky nebo si chcete tento typ tréninku vyzkoušet, přijeďte na jarní workshop organizovaný klubem TJ Sokol Maxičky, a to ve dnech 28.3. – 30.3.2014 (více na www.canicross.cz), kde bude možné koloběžky vyzkoušet pod odborných dohledem Vlasty Keltnera a dalších zkušených jezdců.

Autorka: Kamila Hájíčková (TJ Sokol Maxičky)

 

 

Jak na mushing? Jak na mushing? Jak na mushing?